پادکست صوتی "تپروت بیت کوین چیست؟ تاثیر تپروت روی بیت کوین + ویدیو"
تپروت چیست؟ Taproot چیست؟ تپروت متشکل از سه پیشنهاد ارتقا برای شبکه بیت کوین هستش. این سه پیشنهاد با هدف تقویت امنیت شبکه، بهبود حریم خصوصی و افزایش مقیاس پذیری مطرح شد. این ویدئو شما را بطور کامل با این مبحث که تپروت چیست؟ آشنا کرده و مطالب مرتبط با این حوزه را بطور کامل در ادامه توضیح داده ایم تا کامل این مفهوم را یاد بگیرید.
شاید برای شما هم سوال باشه که ثپروت چیست؟ خیلی ها در دنیا ارز های دیجیتال رو با بیت کوین میشناسن. بیت کوین اولین، محبوب ترین و با ارزش ترین ارز دیجیتال هستش. متاسفانه گل سر سبد بازار ارز های دیجیتال، از مشکلات بزرگی رنج میبره، یکی از این مشکلات عدیده، مقیاس پذیری شبکه بیت کوین هستش. بیت کوین در هر ثانیه نهایتا می تونه 7 تراکنش رو بررسی و تایید کنه در صورتی که رمز ارز های دیگه ای مثل ترون درهر ثانیه بیش از 2000 تراکنش رو بررسی و تایید می کنن. مطمئنا اگر مشکل مقیاس پذیری و سرعت پایین تایید تراکنش ها در بیت کوین حل بشه، بر محبوبیت و قیمت بیت کوین بیش از پیش افزوده میشه. از همین رو خیلی از فعالان این صنعت و توسعه دهندگان بلاکچین تلاش هایی کردن تا ارتقا هایی روی شبکه بیت کوین برای حل مشکلاتی مثل مقیاس پذیری داشته باشن. یکی از این تلاش ها به یک ارتقا به نام تپروت (Taproot) ختم شده که موضوع این مقاله ما هستش. تپروت سعی داره مقیاس پذیری بیت کوین و حریم خصوصی رو در بیت کوین بهبود ببخشه. مقاله تپروت چیست رو مطالعه کنید و با این مبحث بطور کامل آشنایی پیدا کنین.
تپروت چیست؟
در 12 ژوئن 2021 یعنی 22 خرداد سال 1400 خودمون، تعداد زیادی از ماینر ها پشتیبانی خودشون رو از یک به روزرسانی در فناوری بیت کوین که ارتقای تپروت (Taproot) نام داشت، اعلام کردن. تپروت متشکل از سه پیشنهاد ارتقا برای شبکه بیت کوین هستش. این سه پیشنهاد با هدف تقویت امنیت شبکه، بهبود حریم خصوصی و افزایش مقیاس پذیری مطرح شد. در نهایت در 14 نوامبر 2021 این ارتقا با موفقیت در بلاک شماره 709632 اجرا شد. بعد از ارتقا سگویت (SegWit) که با هدف افزایش ظرفیت بلاک در سال 2017 روی بیت کوین انجام شد، تپروت مهم ترین ارتقا برای شبکه بیت کوین هستش. ارتقای تپروت شامل 3 پیشنهاد هستش جهت بهبود عملکرد بیت کوین که در وب سایت گیت هاب (github.com) با شماره های 340، 341 و 342 در دسترس عموم و توسعه دهندگان قرار گرفته. همونطور که پیش تر هم اشاره شد، تپروت برای بهبود عملکرد بیت کوین طراحی شده اما سوال اینه که تپروت این کار رو چه جور میخاد انجام بده ؟ در ادامه اقداماتی که تپروت باهاش میخاد بیت کوین رو ارتقا بده رو بررسی می کنیم.
ویدیوی پیشنهادی: سگویت (Segwit) چیست و چه کاربردی در شبکه بیت کوین دارد؟
• چکیده اطلاعات ساختار یافته در درخت مرکل :
چکیده اطلاعات ساختاریافته در درخت های مرکل یا Merklized Abstract Syntax Trees که بهاختصار MAST نامیده میشه، نوع ساختار سازی بیت کوین رو تغییر میده. این مکانیزم تعداد ورودی های مورد نیاز رو کاهش میدن و با این عمل، داده های مورد نیاز برای تأیید تراکنش ها هم کم میشه. در نتیجه روی مقیاس پذیری شبکه بیت کوین می تونه موثر واقع بشه.
• پرداخت به تپروت :
ویژگی پرداخت به تپروت (Pay -to - Taproot) به این شکله که همه خروجی های بیت کوین رو گذشته از نوع تراکنش که حالا میخاد سگویتی باشه یا غیر سگویتی ادغام میکنه و یک خروجی تپروت واحد رو در شبکه بیت کوین تشکیل میده. با استفاده از این شیوه، بهره وری و حریم خصوصی تراکنش ها ارتقا پیدا می کنه.
• امضا های اشنور :
در ارتقا تپروت، مفهوم جدیدی به نام امضا های اشنور (Schnorr) جایگزین طرح فعلی امضای رمزنگاری شده که ECDSA نام داره میشن. ECDSA مخفف Elliptic Curve Digital Signature Algorithm هستش که به معنای الگوریتم امضای دیجیتال منحنی بیضوی می باشد.
نکته مهم اینکه سه پروتکل فوق هم زمان با هم اجرا میشن و کاربران به طور همزمان از همه مزایای اون استفاده خواهند کرد.
مزایای تپروت روی بیت کوین
در این قسمت مزایایی که این ارتقا می تونه روی بیت کوین داشته باشه رو بررسی می کنیم و پیرامون هر کدوم توضیحاتی ارائه خواهیم داد. مزایایی که انتظار داریم این ارتقا برای بیت کوین به همراه داشته باشه به شرح زیر هستش :
• تجمیع همه انواع خروجی تراکنش های بیت کوین در یک ترمینال واحد به نام ترمینال تپروت که تراکنش های مختلف رو غیر قابل شناسایی می کنه و بدین طریق حریم خصوصی کاربران رو ارتقا میده.
• ارتقا شرایط برنامه نویسی بیت کوین : با اضافه شدن قابلیت هایی مثل قرار داد های هوشمند (Smart Contracts) شرایط برنامه نویسی برای شبکه بیت کوین بهبود پیدا خواهد کرد و قطعا باعث افزایش محبوبیت بیت کوین بیش از مقدار فعلی میشه.
• تقویت امنیت شبکه : با اضافه شدن طرح امضای جدید که بیت کوین رو به یک بلاکچین دو امضایی تبدیل می کنه افزایش قابل ملاحظه امنیت رو شاهد خواهیم بود. به علاوه تپروت می تونه در کاهش حملات موسوم به Double - Spending موثر باشه. Double - Spending یک معضل در سیستم های پولی دیجیتال هستش و وقتی رخ میده که منبع مالی مشابهی برای دو گیرنده متفاوت به صورت همزمان فرستاده بشه. خود حملات دابل اسپندینگ هم البته انواع و اقسامی داره.
• مقیاس پذیری : احتمالا در مورد راه حل های لایه دوم برای افزایش مقیاس پذیری و کاهش بار شبکه شنیدین. پروتکل های ارتقا تپروت امکان توسعه شبکه های لایه دوم مثل شبکه لایتنینگ رو فراهم می کنن. تپروت برای این کار، قرار داد های زمان دار هش شده (HTLCs) رو با قرار داد های زمان دار نقطه ای (PTLCs) جایگزین می کنه و بدین ترتیب باعث افزایش قابلیت های شبکه لایتنینگ میشه. تپروت می تونه پذیرش شبکه لایتنینگ رو در بین عموم فعالان صنعت بلاکچین و ارز های دیجیتال، تسریع کنه.
معایب تپروت
با وجود اینکه مزایای تپروت فراوانه و می تونه تو خیلی زمینه ها راه گشا باشه اما از دید برخی کارشناسان، می تونه معایبی هم داشته باشه و شاید لازم باشه تا یا تکامل در آینده، این معایب تپروت برطرف بشه. برخی از معایب تپروت رو براتون شرح میدیم.
• میزان پایین پذیرش : شاید بشه گفت که بزرگ ترین تهدیدی که می تونه شامل حال تپروت و بقای اون باشه اینه که تعداد کمی از کاربران این ارتقا رو بپذیرن و اجرا کنن. از همین رو خیلی مهمه که تپروت برای بقای خودش و همچنین معرفی قابلیت هاش، حسابی تبلیغ کنه. اگه کاربران از تپروت پذیرایی خوبی نداشته باشن و اون رو در سطح وسیع اجرا نکنن، تقریبا امید برای رشد شبکه بیت کوین از بین خواهد رفت و میشه گفت تمام در ها که روی به روز رسانی های محتملی که میشد در آینده اتفاق بیفته بسته میشن. برخی از ویژگی ها و پتانسیل های تپروت، فقط با استقبال گسترده کاربران هستش که از حالت بالقوه به حالت بالفعل تبدیل میشه.
• مقاومت کوانتومی : اول از همه بهتره با مفهوم مقاوت کوانتومی آشنا بشید. مقاومت کوانتومی به توانایی پروتکل های بیت کوین برای ایستادگی در برابر حملات کامپیوتر های کوانتومی دلالت داره. درسته کامپیوتر های کوانتومی در حال حاضر تهدید به حساب نمیان ولی با توجه به پیشرفتی که دارن، دیر یا زود به عنوان یک تهدید برای بیت کوین ظاهر خواهند شد. امضا های اشنور در تپروت می تونه نسبت به امضا های فعلی ECDSA مقاومت کوانتومی کمتری داشته باشن.
سخن پایانی
پادشاه ارز های دیجیتال علیرغم همه نقاط قوتی که داره از مشکلاتی مثل مقیاس پذیری پایین، امنیت و چالش های حفظ حریم خصوصی رو به دوش می کشه. برای برطرف کردن این ایرادات تلاش های زیادی شده و بعضی از پروژه ها تونستن ایرادات رو تا حدودی برطرف کنن. یکی پروژه های جدید که درصدد بهبود عملکرد شبکه بیت کوین هستش، تپروت نام داره. در این مقاله در مورد تپروت صحبت هایی داشتیم و از مزایا و معایب اون برای بیت کوین گفتیم. تپروت چند ماه بیشتر نیست که نهایی سازی شده و در مورد درصد موفقیت اون باید زمان بگذره تا مشخص بشه. اگر چنین ارتقا هایی بتونه مشکلاتی مثل مقیاس پذیری بیت کوین و سرعت پایین تایید تراکنش ها در بیت کوین رو حل کنه، مطمئنا شاهد یک رشد یا حتی جهش چشمگیر برای بیت کوین خواهیم بود.
-
تعداد دروس : 1
-
پشتیبانی : دارد
-
مدت : 12 دقیقه
-
سطح : پیشرفته
-
نوع : ویدئو
-
پیشنیاز : ندارد
سخن مدرس
6 سال پیش که وارد بازار ارزهای دیجیتال شدم منبع فارسی کاملی برای آموزش ارزهای دیجیتال وجود نداشت. در منابع خارجی نیز منابع جامع کم بود. با مشقت فراوان و با تجاربی که گاه رایگان هم نبود، دانش اندکی اندوخته ام که در این سایت به اشتراک گذاشته ام. امیدوارم با مشاهده مطالب و آموزش های ارزسنج بتوانید در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت نمایید.
نظرات کاربران در مورد تپروت بیت کوین چیست؟ تاثیر تپروت روی بیت کوین + ویدیو