پادکست صوتی "توکن حاکمیتی چیست ؟ (ویدیوی آشنایی با محبوب ترین توکن های دیفای)"
توکن حاکمیتی چیست ؟ (آشنایی با محبوب ترین توکن های دیفای). توکن های حاکمیتی همون طور که از اسمشان پیداست، برای اعمال حاکمیت و مدیریت در یک شبکه و پروژه رمز ارز کاربرد دارند. دارندگان و مالکان توکن حاکمیتی یک شبکه این امکان را دارند که در سیاست گذاری های آن پروژه نقش داشته باشند. طبیعتا کاربری که توکن حاکمیتی بیشتری دارد، نفوذ بیشتری هم روی سیاست ها و برنامه های پروژه خواهد داشت. این ویدئو در مورد این موضوع هست که توکن حاکمیتی چیست؟ و چه کاربردی دارند. ویدئو را تا انتها ببینید و مطالب مرتبط با این مبحث هم که در ادامه برای شما توضیح داده شده اند را بخوانید تا بطور کامل با این مقوله آشنایی پیدا کنید.
شاید تا بحال فکر می کردید که همه ارز های دیجیتال مفهوم مشترک دارن و صرفا یک دارایی برای خرید و فروش و کسب سود هستن ولی در اصل اینطور نیست. ارز های دیجیتال، به چندین و چند دسته تقسیم میشن. در این مقاله دسته های مختلف ارز های دیجیتال رو بررسی خواهیم کرد و سپس روی توکن حاکمیتی، به عنوان یکی از همین دسته ها تمرکز بیشتری خواهیم کرد و بیشتر توضیح خواهیم داد. توکن های حاکمیتی Governance Token سال 2021 میلادی محبوبیت بسیار زیادی پیدا کردن. با ورود Yield finance، توکن های حاکمیتی به وسیع ترین بخش اکو سیستم اتریوم مبدل شدن.
خب با همه این تفاسیر نقش اصلی و تعیین کننده توکن حاکمیتی چیست؟ در جواب به این سوال باید گفت که توکن های حاکمیتی این امکان رو به مالکان و هولدر های توکن میدن تا در مسیر حرکت پروژه تاثیر و نفوذ داشته باشن. به عبارتی، دارندگان این توکن حق این رو دارن که در سیاست گذاری ها و ترسیم نقشه راه پروژه دخالت و اعمال نظر داشته باشن. با اینکه هنوز راه طولانی برای اثبات مفید بودن این دسته توکن ها باید طی بشه اما حداقل یک چیز در مورد این دسته از توکن ها قطعیت داره و اون هم محبوبیت بسیار بالایی هست که توکن های حاکمیتی به دست آوردن و این محبوبیت روز به روز هم در حال افزایش هستش. کاربران سیستم هایی که از توکن های حاکمیتی استفاده میکنن، معتقدند که این پلتفرم ها امکان مدیریت و کنترل کاربر رو فراهم میکنن و این امر باعث محقق شدن ایده اصلی بلاکچین و رمز ارز ها میشه و اصل عدم تمرکز در این حوزه رو تثبیت می کنه. به طور کلی سازمان هایی که به افراد اجازه میدن توسعه و گسترش سیستم هایی که توش فعال هستن رو کنترل کنن، سازمانهای مستقل غیرمتمرکز یا DAO نام دارن و در حال حاضر رو به گسترش هستن. برای آشنایی با توکن های حاکمیتی، این مقاله رو کامل بخونید و ویدیو اون رو هم تماشا کنید.
ویدیوی پیشنهادی: آموزش پروتکل MakerDAO
فرق بین کوین و توکن
قبل از ورود به مقوله توکن های حاکمیتی بهتره مقدمه ای داشته باشیم به یکی از مفاهیم ساده اما در عین حال مهم در دنیای بلاکچین و ارز های دیجیتال. شاید شنیده باشین که به یک ارز بگن کوین و یا به یک رمز ارز دیگه بگن توکن فلان. کوین ها به رمز ارز هایی گفته میشه خودشون یک بلاکچین اختصاصی و بومی دارن ولی در مقابل توکن ها رمز ارز هایی هستن که بلاکچین بومی و اختصاصی خودشون رو ندارن و از بلاکچین سایرین برای فعالیت استفاده می کنن. برای مثال بیت کوین، اتریوم، ترون و .... کوین هستن و رمز ارز هایی مثل ماتیک، تتا، چین لینک و ... توکن نام دارن. در حال حاضر اکثر توکن ها به علت سهولت پیاده سازی روی شبکه و بلاکچین اتریوم، فعالیت دارن.
مقاله تکمیلی: تفاوت کوین و توکن در ارزهای دیجیتال چیست؟
انواع توکن ها
توکن ها رو به شکل کلی به دو دسته تقسیم می کنیم، توکن های مثلی (Fungible Tokens ) و توکن های غیر مثلی (Non – Fungible Tokens). بیشتر توکن ها در دنیای ارز های دیجیتال از نوع مثلی یا تقسیم پذیر هستن. این دسته توکن ها با هر توکن و رمز ارز دیگه قابل تعویض هستن (یک بیت کوین واحد با یک واحد بیت کوین دیگه از لحاظ ارزش تفاوتی نداره) و قابلیت تقسیم شدن به واحد های کوچک تر رو دارن. برای مثال از توکن های تقسیم پذیر می تونیم یک واحد کامل، یک دهم واحد، یک صدم و حتی کمتر داشته باشیم. توکن های حاکمیتی که موضوع این مقاله ما هستش جز دسته توکن های مثلی و تقسیم پذیر به حساب میان. مفهوم توکن های غیر مثلی دقیقا در مقابل مفهوم توکن های مثلی قرار داره. توکن های غیر مثلی قابل تعویض نیستن و هر واحد توکن مثلی برای خودش یکتا هستش. به علاوه قابل تقسیم هم نیستن و نمیشه یه نیم واحد یا یک دهم واحد تقسیمش کرد. به این نوع رمز ارز ها اصطلاحا NFT هم گفته میشه. توکن NFT یا توکن غیرمثلی یک دارایی دیجیتال کمیاب و یکتا هستش که مثل سایر رمز ارزها از بستر بلاکچین برای ذخیره سازی و انتقال استفاده می کنه. به عبارت ساده تر ممکنه دو توکن مشابه به نظر برسن، اما هرکدوم دارای اطلاعات خاص خودشون هستن و شاخصه های منحصر به فرد خودشون رو دارن که معاوضه و تبادل بین اونا رو غیر ممکن می کنه. دقیقا به خاطر همین ویژگی تعویض ناپذیری و تقسیم ناپذیری هستش که NFT ها برای ثبت و انتشار آثار هنری محبوب شدن و عمدتا برای فروش و انتشار آثار هنری از NFT ها استفاده میشه.
توکن حاکمیتی چیست ؟
توکن های حاکمیتی همون طور که از اسمشون پیداست، برای اعمال حاکمیت و مدیریت در یک شبکه و پروژه رمز ارز هستن. دارندگان و مالکان توکن حاکمیتی یک شبکه این امکان رو دارن که در سیاست گذاری های اون پروژه نقش داشته باشن. طبیعتا کاربری که توکن حاکمیتی بیشتری داره، نفوذ بیشتری هم روی سیاست ها و برنامه های پروژه خواهد داشت. همه کاربران در دنیای ارز های دیجیتال اتفاق نظر دارن که بخش امور مالی غیر متمرکز در بلاکچین بخشی پرهیجان و چالش بر انگیز هستش. اما این نکته رو هم باید در نظر داشت که پروتکل های غیرمتمرکز در حال تکامل و توسعه هستن و بسیار مهمه که توسعه دهندگان در این حوزه چه مسیری رو طی کنن. با همه این وجود همین که این تکنیک حاکمیت درون زنجیره ای رو تثبیت می کنه و به مالکان اجازه میده تا درباره نحوه مدیریت شبکه و پروژه بحث کنن و رای بدن، بسیار مهم و حیاتی هستش. از همین رو شما می تونین توکن های حاکمیتی رو تحت عنوان سوختی که روند رای گیری مبتنی بر بلاکچین رو تأمین میکنن، نام گذاری کنید. در مدیریت سیستم های غیر متمرکز، این دسته از توکن ها هستن که برای نمایش توافق یا عدم توافق نسبت به هرگونه پیشنهاد جدید استفاده میشن. مالکان توکن حاکمیتی به طور پیش فرض این حق رو دارن که در مورد تصمیمات پروژه نظر بدن و این فرآیند با رای گیری در پلتفرم انجام میشه. سیستم معمول توکن های حاکمیتی به این شکله که هر توکن حاکمیتی برابره با یک رأی در سیستم. به عبارتی هر کاربر که تعداد بیشتری توکن حاکمیتی از یک پروژه رو در اختیار داشته باشه، می تونه نقش پر رنگ تر و تعیین کننده تری در تصمیمات و نقشه راه پروژه ایفا کنه.
تاریخچه توکن های حاکمیتی
در این قسمت از مقاله توکن های حاکمیتی چیست؟ می پردازیم به بررسی تاریخچه توکن های حاکمیتی. در سال های 2016 و 2017 که عرضه اولیه ارز های دیجیتال یعنی (ICO) رونق گرفت، توکن های حاکمیتی محبوبیت آنچنانی نداشتن. با این حال بسیاری از پروژه های دیفای کنونی که به خاطر توکن های حاکمیتی خودشون محبوب هستن، عمدتا در سال های 2016 و 2017 کار خودشون رو استارت زدن. خیلی از پروژه های معروف دیفای مثل کامپاند یا بالانسر، از سال 2017 در حال فعالیت هستن منتهی توکن های حاکمیتی اونا در سال 2020 به وجود اومد. MKR از اولین و محبوب ترین توکن های حاکمیتی در سال 2017 بود. توکن MKR توکن حاکمیتی پلتفرم MakerDAO هستش و ده میلیون واحد از این توکن منتشر شد. DigixDAO هم یکی دیگه از پیشگامان توکن های حاکمیتی هستش. این شرکت که در سنگاپور تاسیس شد تونست با فروش 1.7 میلیون واحد از توکن های خودش، حدود 5.5 میلیون دلار سرمایه جذب کنه.
ویدیوی پیشنهادی: توکن حاکمیتی چیست؟
آغاز محبوبیت توکن های حاکمیتی
بازار ارز های دیجیتال در چند ماه گذشته شاهد رشد خیلی زیاد توکنهای حاکمیتی و فضای Yield farming بوده. ییلد فارمینگ فرآیندی هستش که در اون کاربران نقدینگی پروژه های دیفای رو تامین می کنن و به عنوان پاداش از پلتفرم توکن دریافت می کنن. توکنهای حاکمیتی و Yield farming باعث شد که دنیای رمز ارز ها درباره اهمیت ساختار های تشویقی در پروژه های دیفای به درک کاملی برسد. اهمیت این دو و محبوبیت شون بعد از انتشار توکن Comp پلتفرم کامپوند شکل گرفت. استقبال بازار رمز ارز ها از توکن COMP به اندازه ای بود که در مدت زمان خیلی کمی قیمت 80 دلاری این توکن تقریبا 400 درصد رشد کرد و به قیمت 300 دلار رسید. پروژه کامپوند شاهد ورود حجم زیادی سرمایه در پروتکل خودش بود و ظرف مدت یک هفته بعد از راه اندازی، ارزش کل قفل شده اون به 1.7 میلیارد دلار رسید. این رشد بسیار شگفت انگیز بود چون تا یک هفته قبل تر کل سرمایه قفل شده در کامپوند فقط 100 میلیون دلار بود. نقطه قابل توجهی که در مورد توکنهای BAL وجود داره اینه که بال توکنی نیست که بشه اون رو تولید و یا توزیع کرد. توکن های بال رشد خوبی هم داشتن. و در طی دو هفته از قیمت 8 دلار به قیمت 32 دلار رسیدن. اساسا دو دلیل عمده رو برای جهش ناگهانی محبوبیت توکن های حاکمیتی می تونیم متذکر بشیم. اولین دلیل این که پروژه های دیفای که با توکن حاکمیتی ارائه شدن، مسیری قابل اطمینانی برای کسب سود و بازدهی نشون دادن. دومین دلیل اینه که پروژه های دیفای با توکن حاکمیتی بازدهی زیادی رو از طریق سود و کارمزد ارائه میدن. از همین رو مالکان توکن های حاکمیتی عقیده دارن که احتمال زیادی برای افزایش مقبولیت پروژه های دیفای وجود داره. به همین خاطر، هر پروژه دیفای رو که توکن های حاکمیتیی ارائه میده، پیگیری می کنن. طبیعتا گذشته نمی تونه دروغ بگه و شاهد هستیم که سرمایه گذارانی که در توکن های حاکمیتی سرمایهگذاری کردن، سود و بازدهی بسیار زیادی از سرمایه گذاری خودشون دیدن.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد نوع خاص از رمز ارز ها تحت عنوان توکن حاکمیتی چیست؟ صحبت کردیم. از اون جایی که این توکن ها در یک سال اخیر بسیار محبوب شدن و بازدهی بالایی داشتن، بسیار مهم و حائز اهمیته که درک و شناخت درستی ازشون داشته باشیم. این نکته رو هم به یاد داشته باشید که در حال حاضر این دسته از توکن ها بسیار محبوب شدن ولی آینده به هیچ عنوان قابل پیش بینی نیست و برای موفقیت در بازار ارز های دیجیتال باید به آموزش ارز دیجیتال اهمیت بدید و به روز و همسو با این دنیای جذاب پیش برید. در این مقاله و همچنین ویدیو آموزشی ضمیمه شده اون، سعی کردیم این مفهوم رو به شما منتقل کنیم. ویدیو آموزشی رو هم کامل ببینید و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید.
-
تعداد دروس : 1
-
پشتیبانی : دارد
-
مدت : 5 دقیقه
-
سطح : پیشرفته
-
نوع : ویدئو
-
پیشنیاز : ندارد
سخن مدرس
6 سال پیش که وارد بازار ارزهای دیجیتال شدم منبع فارسی کاملی برای آموزش ارزهای دیجیتال وجود نداشت. در منابع خارجی نیز منابع جامع کم بود. با مشقت فراوان و با تجاربی که گاه رایگان هم نبود، دانش اندکی اندوخته ام که در این سایت به اشتراک گذاشته ام. امیدوارم با مشاهده مطالب و آموزش های ارزسنج بتوانید در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت نمایید.
نظرات کاربران در مورد توکن حاکمیتی چیست ؟ (ویدیوی آشنایی با محبوب ترین توکن های دیفای)